Bağımlılık, yaşam boyu süren bir mücadeledir. Tedavi edilebilen fakat yalnızca tıbbi tedavi, yani arınma süreci ile iyileşebilen bir hastalık değildir. Beden alkol veya uyuşturucudan tamamen arındığında, henüz her şey bitmiş demek değildir.
Hasta nüksü tetikleyebilecek olası durumları tanımalı ve üstesinden gelmelidir. Psikososyal destek mekanizmaları ile bağımlı kişilerin sağlıklı alışkanlıklar yaratmalarını sağlayacak yeni baş etme becerilerini geliştirmesi sağlanır. Bağımlılığın hem iyileşmesi, hem de bağımlı bireyin kalıcı bir ayıklık süreci yaşaması için bu destek mekanizmaları büyük önem taşır.
Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri; bu mücadeleyi veren kişilerden her birinin, en büyük şanslarının halen yanlarında olan aileri ve arkadaşları olduğudur. Bağımlı birini sevdiyseniz, bu hastalığı tanımak ve bağımlılığın doğasını bilmek size bu süreçte destek olacaktır. Kişinin bırakma kararını almasına giden yolda aile üyeleri ve arkadaşlarının ona yardımcı olabilecek tedavi programlarına yönlendirmek için adımlar atmaları gerekir. Aileler bağımlıların iyileşmesinde büyük rol oynarlar.
Bu noktada güçlü aile ilişkileri kalıcı iyileşmenin temelini oluşturur. Her türlü bağımlılık veya alkol ve madde bağımlılığı döngüsünde ebeveynler, kardeşler ve diğer sevdikleriniz ile ilişkileriniz zorlanabilir. Özellikle bırakma ve rahabilitasyon aşamasında; bağımlı kişinin, aile bireylerine güvenebileceğini bilmesi önemlidir. Aile odaklı terapi, bu güvenin oluşturulmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olur.
Aile danışmanlığı sürecinde aile üyeleri, iyileşmenin zorlukları hakkında bilgi sahibi olurken, birbirlerine olan sevgiyi ve saygıyı göstermeye yeni bir bakış açısı bulma fırsatını yakalarlar.
Aile danışmanlığı oturumları, uzun zamandır süregelen iletişim hatlarını gidermekle ilgilidir. Hastanın yanı sıra aile üyeleri de başkalarını dinlemeye ve duygularını anlamaya hazır olmalıdır. Bağımlılık sürecinde bağımlı bireyler sıklıkla ailelerinden uzaklaşır ve iletişim kurmaktan kaçınırlar, aynı şekilde ailerlerde süreç içerisinde yaşadığı duygusal çalkantılarla iletişimi zadeleyen hatta kopma noktasına getiren davranışlarda bulunurlar, Özellikle iyileşme aşamasında yapıcı iletişim kurmak bu açıdan çok önemlidir.
Aile danışmanlığında terapist, iyileşme sürecinde hem bağımlı bireyin hem de ailenin sağlıklı, destekleyici bir şekilde nasıl ilerleyebileceği üzerine odaklanmasını sağlayan kolaylaştırıcıdır.
Daha fazla bilgi edinmek için bizimle görüşebilirsiniz.