top of page
Tanıtılan Yazılar

Alkol veya uyuşturucu bırakmak için sizi  motive eden nedir?

Alkol veya uyuşturucu kullanımından vazgeçmez dahil olmak üzere davranışlarımızın çoğu motivasyon tarafından yönlendirilir. Ancak, bağımlılığınızı sona erdirmek için sizi motive eden birkaç farklı motivasyon türü vardır. Bunlar şunları içerebilir:



Duygusal / Psikolojik İhtiyaçlar : Harry Harlow, Motivasyonun, sadece biyolojik sürücülerimizi tatmin etmekten ibaret olmadığını kanıtlamıştır.


Yaptığı deneylerinde maymunları kullanarak, sevgi dolu, rahatlatıcı bir dokunuşun, maymunları açlık veya susuzluktan daha fazla motive ettiğini kanıtlamıştır .




Yaptığı araştırmalarla, evlat edinme süreçlerini büyük ölçüde etkilemiş ve çocukla anne-baba iletişimin ve rahatlığın olabildiğince kısa sürede sağlanmasının önemini vurgulamıştır.




Bağlılık, Başarı ve Güç İhtiyaçları: Bağlılık, başarı ve güce olan ihtiyaçlar da bizi belirli seçimler yapmak ve belirli şekillerde davranmak için yönlendirir.


İnsanları belirli seviyelere yükselmek, bir organizasyon yapmak, davette bulunmak veya seçkin bir kulübe katılmak için yönlendirilebilirler.





Bu ihtiyaçlar, teşviklerle ilgilidir. Örneğin hayatımızda daha fazla para istiyorsak, o zaman iş aramaya zaman harcarız.



Biyolojik İhtiyaçlar : İnsanların, belirli bir davranış ya da hedefe yönelik olarak kendilerini yönlendiren bir içsel gerginlik durumu oluşturan biyolojik ihtiyaçları vardır.


Tipik olarak biyolojik ihtiyaçlar bizi harekete geçirir. Motive oluruz ya da ihtiyaçlarımızı azaltmak ve hayatta kalmak için sürdürürüz.




Tüm bu ihtiyaçlar insanları belirli şekillerde davranmaya motive eder. Ancak, çoğu teorisyen, motivasyonu, hem içsel ihtiyaçların “itmesi” ve dış ödüllendirici bir uyaranın “çekilmesi” nin sürdürülmesinin bir kombinasyonu olarak görür. Örneğin, birisi acıkmış olabilir( içsel dürtü) ancak o dürtüyü bir şeker çubuğu veya bir kereviz çubuğuyla tatmin etmeyi tercih edebilir. Bir kişinin inançlarına, değerlerine ve sağlığına verdiği öneme bağlı olarak, seçimi değişir.




Belirli motivasyon türlerinin, uyuşturucu tedavisine katılma ve ayık kalma becerisini etkileyeceğini unutmamak önemlidir.


Örneğin, içsel dürtüleri değiştiren içsel motivasyonunuz var diyelim, şimdi bunu yasal yükümlülükler veya ailenizden gelen talepler gibi, sizin dışındaki bir şey yüzünden değişme arzusu olan dışsal motivasyonla karşılaştırın.



Bağımlılığın üstesinden gelmek için, içmenizi veya uyuşturucu kullanmanız için sizi yönlendirecek olan dürtülere karşı koymak için içsel motivasyonun güçlü olması gerekir. Kararsızlık olduğu sürece, değişme arzusu, içme arzusuyla karşı karşıya kalır. İçsel motivasyon yeterince güçlü olduğunda, değişme arzusu galip gelecektir.



Eğer içsel motivasyonunuzun yeterince güçlü olmadığını düşünüyorsanız, doktorunuzdan, terapist veya danışmanınızdan ihtiyacınız olan desteği alın. Birlikte, bağımlılığın hangi döngüsünde kaldığınızı ve çıkmanız için sizi nelerin motive edebileceğini konuşabilirsiniz.






Bu yazı opiateaddictionsupport.com adresinden alınmış ve Alp Maçlan tarafından tercüme edilmiştir.

Bağımlılık, Selfie Bağımlılığı, Bağımlılık Tedavisi,Psikiyatri,  Psikoterapi

Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page