top of page
Tanıtılan Yazılar

Yirmili yaşlarda İçki ve Uyuşturucuyu Bırakmak Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir?


Pek çok genç insan için, içki ve uyuşturucu, zihinsel hastalıklarla veya diğer altta yatan sorunlarla tamamen baş etmenin bir yoludur. Bizde etkisinin ne olduğunu görmek için kadehleri bir kenara bırakmaya karar veren bir çiftle konuştuk.


Theresa May, Donald Trump, Brexit, ırkçılık ve nefret suçlarının artması, enflasyonun artması, mülk fiyatlarının artması ve bocalayan kurlar. Bu yıl muhtemelen unutmak istediğiniz birçok şey oldu ve unutmanın geleneksel yolu - elbette - hafızanızı içki ile boğmak ve kalan düşüncelerinizi bir ya da daha fazla favori uyuşturucunuzla bastırmak.


Fakat zaten tahmin etmiş olabileceğiniz gibi, bu her zaman en iyi hareket tarzı değildir. Harley Therapy'nin klinik direktörü Dr. Sheri Jacobson, hem uyuşturucu hem de alkolün, uzun süreli olarak kullanıcıyı düşük ruh halindeki bir döngüde tutan geçici bir uçuş sağladığına dikkat çekiyor.


“Alkol, örneğin bir yatıştırıcıdır ve anksiyetenizden uzak durmanıza yardımcı olmak için gerekli olan da dahil olmak üzere beyninizdeki nörotransmiterlerle karışır” diyor. Bu yüzden içme sık sık zorlu bir günün ardından "meltem etkisi" için bir yol olarak düşünülürken, aslında tam tersi etkiye sahip olabilir.


Dr. Jacobson, “Zaten bir anksiyete veya bipolar bozukluk gibi herhangi bir akıl sağlığı sorununuz varsa, maddelerin durumunuzu daha da kötüleştirmesi muhtemeldir” diyor Dr Jacobson. Ve eğer "Zihinsel bir hastalık için genetik riskiniz varsa, uyuşturucu veya alkol kullanımı size onu geliştirme şansını arttırır. "


Uyuşturucu ve alkol kötüye kullanımı özellikle erkeklerde yaygındır. 2014'te erkekler, Birleşik Krallık'taki alkolle ilişkili tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 65'ini oluşturuyordu ve 2014-2015'te, uyuşturucuya bağlı zihinsel ve davranışsal bozuklukların primer tanısı ile hastane başvurularının yüzde 74'ü erkekti. Depresyon ve anksiyete, madde bağımlılığı öyküsü olan kişilerde yaygındır ve Journal of Clinical Psychiatry Dergisi, uyuşturucu veya alkolü kötüye kullanan her üç yetişkinden birinin depresyondan da etkilendiğini ileri sürmektedir.


Erkek ruh sağlığı, medyada her zamankinden daha fazla konuşuluyor olabilir, ancak geçen ay, Mind and Rethink Mental Illness adlı hayır kurumu Time of Change kampanyasından bir araştırma yayınladı: zihinsel sağlık sorunlarından muzdarip erkek gençlerin yüzde 54'ünün sorunlarını kendilerine saklamayı seçtiğini gösterdi. Her geçen gün kendini daha fazla depresyon ve anksiyete çeken kişiler olarak tanıtan ünlü isimlerle yapılan teşvik edici medya çalışmalarına rağmen, erkekler hala kendilerini rahatsız eden şeyleri kendilerine saklamayı tercih ediyor.


Elbette, bunun böyle olmasının birçok nedeni var. Ama ben şahsen, akıl sağlığı problemleri, kadehler, uyuşturucular, akşamdan kalmalar ve düşüşlerle bulanıklaştırılmış insanlar olduğunun farkındayım. Ayıklıkla gelen zihinsel berraklık dönemine kadar problemlerini doğru bir şekilde ele alamayan insanlar. Ve - en azından anekdot olarak - bunun kendi kişisel çevremden öteye uzanan bu sorun olduğunun farkındayım.


33 yaşındaki Bob Foster, 17 aydır ayık durumda. Haftasonu dalışa geçinceye kadar tipik haftası "Pazartesileri aşırı depresif hisseden ve yataktan çıkmaya korkan bir ben olarak başlardı. E-maillerden sıyrılmaya çalışan ve toplantılardan tek heceli kelimelerle yırtmaya çalıştığım berbat bir gün geçirdikten sonra spor salonuna gider ve o sevgili endorfinler sayesinde bir parça idare eder hale gelebilirdim. Salı günü bir ölçüde daha iyi hissederdim ve gene kendimi gym'e vururdum, çarşambaları neredeyse ok hisseder ve gene gym'e vururdum, ve sonra bütün perşembe gününü akşama gideceğim pub'ı bekleyerek geçirirdim. Sonra'da orada gece 1 veya 2 ye kadar içki içer ve bir miktar kokain alırdım, Cuma günü işte ölüm gibi hissediyordum ve iş biter bitmez içki içmeye başlayıp, sefaleti hissetmemek için daha fazla coke yapar ve sabah 7'ye kadar dışarıda kalırdım, bütün gün uyur ve cumartesi tekrar yaparsın, tabi cumartesi gecesi ve pazar günü kendimi odama kilitlemediysem."


İçki ve uyuşturucu almanın sıradan bir hafta ile hafta sonunun serbest bırakılması arasındaki ayrımı işaret ettiği bir rutinde Bob'un zihinsel sağlığı acı çekmeye başladı. "Yirmili yaşlarımı, neden hiç işe yaramadıklarını düşünerek, çeşitli antidepresanlar ve anti-anksiyete ilaçlarının dozlarını artırarak geçirdim" diyor. " Yatıştırıcı içkiler içiyor olup, burnumdan da beni paranoyak yapan bir şeyler çekiyor olmanın, beni depresyona sokup paranoyaklaştırdığı hiç aklıma gelmedi."


Peki nasıl ve neden durdu? Bob, “Tek bir eureka anı değildi; birikimin sonucu idi” dedi. "Yirmili yaşlarımda birkaç kez aylarca bıraktım ve bunun beni daha iyi hissettireceğini biliyordum. Hayatım boyunca bir sürü insanın sürecini görebiliyordum - evleniyor ve çocuk sahibi oluyorlardı - ve ben hala hayatın en alt basamağındaymışım gibi hissediyordum. Aslında bir 'son veda' planlamıştım: Midlands'da bir iş için yazmaya gittiğim bir metal festivali. Yanımda altı gram kokain ve bir miktar MDMA aldım - gerçekten bunu yapmak için gittim. Planım o kadar kötü bir düşüş yaratacaktım ki, bir daha asla uyuşturucu almak istemeyeyim. Ve başardım!"

Bu düşüş başlamak için ihtiyaç duyduğu itiş oldu, ve ondan sonra "aylar içinde gerçekleşen tam ve mutlak bir revizyon oldu".


Beş yıl boyunca dövüş sanatlarını uyguladıktan ve yavaş yavaş yoga ile ilgilenmeye başladıktan sonra, Marcus yaşam tarzını yeniden değerlendirmeye başladı. “İçmenin sonuna doğru yaklaştığımda soruyordum, ' Gerçekten buna değer mi? Bu eğlenceli mi?' Ertesi gün akşamdan kalma olmak, günümü mahveder ve yapmak istediğim bir şeyi yapmak için hiçbir zaman yeterli zamanım olmazdı ve her seferinde bir gün izin almak falan, sadece haftanın yarısını yaşadığım anlamına geliyordu. Ve buna değmediğini düşünerek bitirdim."


On yıl boyunca DJ'lik ve dünyanın dört bir yanındaki kulüplerde sahne alan Marcus, Bob'un yaşadığı gibi bir depresyon ve anksiyeteyi yaşamamıştı. Yine de bana şu anda günlük yaşam algısının çok farklı olduğunu söylüyor: "Çok daha fazlası haline geldim. Birçok insanın yaptığı gibi, hafta sonu için yaşamak, neredeyse hafta boyunca otopilotta robot gibi olursunuz. Şimdi her gün aynı, asla bir düşüş yaşamıyorum, pazartesi günlerinden daha fazla korkmuyorum, düşüş yaşamaktan korkmuyorum- sadece uyuşturucular açısından demiyorum. Daha dünyevi hale geldim."


Bob için, ayık olduğundan beri yaşam kalitesinde gördüğü değişim çok büyük.


"İlk olarak önceki halimden beş yaş daha genç görünüyorum ve ilk üç ayda 12 kilo verdim" diyor. " Neredeyse hemen olan bir diğer şey beyin fonksiyonumdu: Yemin ederim, zihinsel olarak eskisinden yüzde 50 daha hızlı ve zekiyim. Hızlı bir şekilde de erişkinleştim de: artık diğer her şeye zarar verecek şekilde sadece arkadaşlarını pub'a giderken takip eden biri değildim. Daha organize oldum, aslında bir ergen gibi yaşamayı bıraktım - artık dağınık oda yok, her şey için geç kalmak yok. Ailemle daha iyi bir ilişki kurmaya başladım, işimde ilerlemeye başladım, bilirsiniz işte bütün bu tip şeyler. Daha enerjik hissettim, daha fazla param vardı, daha formdaydım, daha mutlu oldum, ilk kez yetişkin hayatımda huzur içinde hissettim. "

Tabii ki, her ikisinin etrafında dönen bir kültürde içki içmekten ya da uyuşturuculardan vazgeçmek kolay değildir ve bunun zihinsel sağlığınız için Bob ile aynı şekilde bir fayda sağlayacağının garantisi yoktur.


Dry January geçirmeye çalışan herhangi birisinin size söyleyeceği gibi, bağımlılık veya alışkanlıkların kırılması zor olabilir. Neyse ki, bağımlılık yaratan davranışların çoğu AA'dan NA'ya kadar kendi destek grupları ile birlikte geliyor. Ancak Dr Sherri'nin önerdiği gibi, "Eğer gruplar korkutucu buluyorsanız, bire bir profesyonel desteği göz ardı etmeyin. Bir bağımlılık danışmanı, sansürlenmeyeceğiniz bir ortamda size tarafsız bir destek sunabilir - ne kadar iyi olurlarsa olsunlar, arkadaşlardan ve aileden her zaman elde ettiğimiz şey bu değildir. ”


“Üç ay durun ve nasıl hissettiğinizi görün” diyor Bob, yirmili yaşlarında onun gibi yaşayan erkeklere ne tavsiye edeceğini sorduğumda. “Üç ay, olayların nasıl farklılaştığını gerçekten görebileceğiniz nokta. Bu ayrıca elde edilmesi en zor nokta, çünkü hala süper tazesiniz, ancak üç aya ulaştığınızda yemin ederim ki tüm karmaşanın ne olduğunu göreceksiniz. ”


Dry January: Şubat ayında alkolün etkisini daha çok hissetmek için alkoliklerin ocak ayını içkisiz geçirmelerini ifade eden bir deyim.




































Bu yazı https://www.vice.com sitesinden alınmış ve Serkan Özkan tarafından tercüme edilmiştir.









Bağımlılık, Selfie Bağımlılığı, Bağımlılık Tedavisi,Psikiyatri,  Psikoterapi

Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page